Heidelberg Materials møter NTNU-studenter og -professorer
Viktig kommunikasjonsmøter om fremtidens sementer
I løpet av høsten, vinteren og våren har Heidelberg Materials besøkt en rekke rådgivende konsulentfirmaer, entreprenører, byggherrer, studenter og ulike myndigheter for å fortelle om Brevik CCS og de kommende netto null-utslippssementene i evo-serien.
Målet med dialogmøtene har vært å informere om hvor langt karbonfangstprosjektet er kommet, og om hvilke klimafordeler som kan oppnås ved bruk av de nye sementene.
En milepæl for byggebransjen
Brevik CCS-prosjektet er et av verdens første fullskala karbonfangst- og lagringsanlegg for sementindustrien. Ved å fange og lagre opptil 400 000 tonn CO2 årlig, tar Heidelberg Materials et viktig skritt mot en mer bærekraftig byggesektor. Teknologien som implementeres i Brevik vil sette en ny standard for utslippsreduksjon i industrien og bidra til Norges klimamål. Prosjektet er teknisk ferdigstilt, og testingen av fangst-teknologien er i gang. Man bruker samme teknikk som enhver fisker med respekt for seg selv gjør: Catch and release!
Evo-serien: Fremtidens sementer
Evo-sementene representerer en ny generasjon sementprodukter med vesentlig lavere karbonavtrykk. Disse produktene vil gi byggebransjen muligheten til å redusere sine utslipp betraktelig, samtidig som de opprettholder de høye kvalitetskravene som forventes av moderne sementprodukter. Ved å kombinere innovativ materialutvikling med karbonfangstteknologi, vil evo-serien bidra til å akselerere overgangen til en netto null-fremtid.
Engasjement og samarbeid
For å sikre en bred forståelse og implementering av de nye løsningene, har Heidelberg Materials derfor prioritert å informere og samarbeide med aktører innen bygg- og anleggssektoren, akademia og offentlig forvaltning gjennom en serie dialogmøter. Møtene har vært både fysiske og virtuelle, og spørsmålene underveis har vært mange og engasjerte. Tilbakemeldingene fra dialogmøtene har vært entydig positive, og de fleste ser den nye teknologien som en nøkkel til å redusere klimaavtrykket i bygg- og anleggsbransjen.
Konsulentfirmaene og de rådgivende betrakter først og fremst karbonfangstprosjektet som en banebrytende modell som kan danne grunnlag for nye bærekraftige løsninger i BA-bransjen. Følgende er et direkte sitat fra en tilbakemelding vi mottok i etterkant av foredraget:
«Heidelberg kom godt forberedte til den tekniske halvtimen, og de presenterte på en svært god måte teknologien bak sitt prosjekt med å fange CO2 fra sin sementproduksjon. Dette prosjektet vil, dersom det holder hva det lover, ha potensiell stor klimagevinst ved at man kan redusere CO2-avtrykket fra betongproduksjon betydelig (50-90%) ved å fange CO2 som frigis i kalkbrenningsprosessen (kalsineringen) og så frakte denne CO2-en i væskeform for senere injeksjon i egnede formasjoner på norsk sokkel. I tillegg var presentasjonen helt konkret på de ulike produkter som vi ingeniørgeologer er kjente med, eksempelvis ulike typer injeksjonssement og sprøytebetong, og hvilke potensielle reduksjoner i klimagass man kan oppnå ved ulike sementtyper, og hva dette vil kunne komme til å koste.»
Entreprenører og byggherrer følger også nøye med på utviklingen, ettersom nullutslippssementer kan bidra til å redusere klimaavtrykket i byggeprosjekter og imøtekomme strengere miljøkrav.
Studenter og forskere engasjerer seg i teknologiske og vitenskapelige aspekter ved prosjektet, både for å forstå prosessene bak CCS og for å utforske innovasjonsmuligheter innen byggematerialer. Samtidig viser ulike myndigheter stor interesse for Brevik CCS, da prosjektet kan bli en viktig referanse for fremtidige klimapolitiske tiltak og støtte arbeidet med å nå nasjonale og internasjonale klimamål.
Veien videre
Med Brevik CCS og evo-sementene tar Heidelberg Materials en ledende rolle i utviklingen av klimavennlige byggematerialer. Etter hvert som prosjektet nå nærmer seg fullførelse, vil samarbeidet og dialogene med bransjeaktører fortsette for å sikre en sømløs overgang til mer bærekraftige byggeløsninger.