Godt forberedt på stort ansvar
Norcem og HeidelbergCement har ventet lenge på den formelle beslutningen om at karbonfangstanlegget i Brevik skal iverksettes. I går ble anlegget, som er en del av det norske Langskip-prosjektet, vedtatt i Stortinget.
Stortinget vedtok å iverksette «prosjekt Langskip» som en del av statsbudsjettet for 2021. Det inkluderer Norcems karbonfangstanlegg i Brevik som har en estimert kostnad på om lag 3,3 milliarder kroner. Prosjektet blir betegnet som det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne.
-Et anlegg til inspirasjon
Norcem og HeidelbergCement er ydmyke og stolte for tilliten regjeringen og øvrige myndigheter har vist, og ser frem til å starte opp. General Manager i HeidelbergCement NorthernEurope, og styreformann i Norcem, Giv Brantenberg mener dette er en merkedag for Norcem.
- HeidelbergCements målsetning er å bidra til oppfyllelse av Parisavtalen, og etablering av verdens første fullskala karbonfangstanlegg i sementindustrien vil være et stort skritt i den retning for konsernet og industrien. Anlegget vil være til inspirasjon for oss og mange andre. Selv utreder vi muligheten for å bygge et tilsvarende anlegg i Sverige, og det er stor interesse i resten av konsernet som har virksomheter i over 50 land, sier Brantenberg som legger til at han også tror annen prosessindustri følger tett med på utviklingen.
Oppstart mandag 4.januar
Direktør for Bærekraft i HeidelbergCement NorthernEurope, Per Brevik kan informere om at arbeidet med det nye karbonfangstanlegget starter opp den 4.januar.
-Da starter vi med å forberede område hvor det nye karbonfangstanlegget skal stå. Gjennomføringen av prosjektet er estimert til å ta ca 3,5 år å bygge og skal stå klart våren 2024.
Prosjektleder rekruttert fra egen organisasjon
I Brevik er prosjektleder Tor Gautestad klar for det store ansvaret. Perioden med forberedelser har vært lang og krevende og han ser nå frem til å starte opp med gjennomføringsfasen som han mener er svært godt forberedt.
-I de første to årene vil aktivitetene ved sementfabrikken være preget av riving og bygging for klargjøring til installasjon av prosessanleggene. Her har vi allerede tjuvstartet litt for egen regning, innrømmer Gautestad.
-Den største utfordringen blir deretter å bygge inn karbonfangstanlegget i fabrikken samtidig som vi produserer sement, men dette har vi en god plan på, og vi er sikre på å ha anlegget i drift sommeren 2024, avslutter Gautestad som selv har jobbet med prosjektet de siste tre årene.