Foto: Equinor

Norwell i 50 år

Petroleumsvirksomheten har hatt mye å si for den økonomiske veksten i Norge, og for finansieringen av det norske velferdssamfunnet. Lite visste vi om hvor betydningsfull denne næringen skulle bli for norsk økonomi da de første utvinningstillatelsene ble tildelt midt på 1960-tallet. 50 år senere ser vi at næringens betydning for norsk økonomi er større enn noen gang. Utviklingen i petroleumssektorens andel av total verdiskaping, investeringer, eksport og inntekter i Norge er et klart bilde på dette. 

Norcem er stolte av at vi har vært med på det norske oljeeventyret siden starten. Vi har bidratt med inngående betongkunnskap og selvfølgelig med ulike sementtyper til plattformene og oljebrønnene. I 2021 fyller Norwell, vår oljebrønnsement 50 år, og det sammenfaller i tid med året 1971 da Norge ble en oljenasjon. 

Den første norske oljen

Det norske oljeeventyret startet for alvor med funnet av Ekofisk i 1969. Lille julaften 1969 informerte Phillips Petroleum norske myndigheter om funnet av Ekofisk – det som skulle vise seg å være et av de største oljefeltene som noen gang er funnet til havs.  
Onsdag 4. august 1971 lå det greske tankskipet «Theogennitor» klar til lossing ved Norske Shells raffineri i Risavika i Sola. 35 000-tonneren hadde 31 400 tonn råolje om bord. Dette var den første oljen som kom fra Ekofiskfeltet. Norge var blitt en oljenasjon.

I 1970-årene var letevirksomheten konsentrert rundt områdene sør for Stadt (62 grader nord), og det førte til funn i verdensklasse, og produksjonen fra den norske kontinentalsokkelen har siden vært dominert av store felt som Ekofisk, Statfjord, Oseberg, Gullfaks og Troll. Disse feltene har vært, og er fremdeles, svært viktige for utviklingen av petroleumsvirksomheten i Norge.

I startfasen dominerte utenlandske selskaper letevirksomheten og sto for utbyggingen av de første olje- og gassfeltene. Etter hvert økte det norske engasjementet ved at Norsk Hydro kom med. Det samme gjorde Saga Petroleum, et privat norsk selskap som ble opprettet i 1972. Samme år ble også Statoil opprettet med staten som eneeier, og man etablerte et prinsipp om 50 prosent statlig deltakelse i hver utvinningstillatelse.

Den første norske oljen. 

Foto: Norsk Oljemuseum

Union Cement Norcem Co. Ltd

UCN er et såkalt joint venture selskap som ble etableret i 1980 som et 60/40-samarbeid mellom Union Cement Company i Ras Al Khaimah, Forente Arabiske Emirater og Norcem A.S. for å overvåke produksjonen av, sikre kvaliteten på og markedsføre oljebrønnsement i Gulf-området. 

Mange nåværende og tidligere Norcem-ansatte har jobbet noen år i Ras Al Khaimah, og høstet verdifulle erfaringer derfra som har kommet moderbedriften til nytte og glede.

Union Cement Norcem

Hva er en oljebrønn?

En oljebrønn er, enkelt forklart, et dypt hull i bakken. Dette hullet bores gjennom stein, fra overflaten og ned til et reservoar med olje og gass.

Stålrør plasseres nedi brønnen, for å sørge for at hullet ikke kollapser, og for å bære olje og gass fra reservoaret og opp til overflaten. Under brønnkonstruksjonen sprøytes det inn sement noen steder mellom stålrørene og steinveggene til hullet. Sementen støtter rørene og forsegler brønnen. Denne forseglingen gjør at olje og gass bare har én vei opp, nemlig gjennom rørene, hvor vi kan kontrollere strømningen. I tillegg gjør sementforseglingen at væske fra geologiske formasjoner ikke kan gå gjennom brønnen og forurense andre slike formasjoner.

Oljeselskaper må sørge for at brønnene deres både bygges friske og forblir friske. Hvis sementen ikke forsegler brønnen fullstendig, eller rørene blir ekstremt korroderte, kan det føre til at olje eller gass lekker. Dette er en fare både for miljøet og for plattformarbeiderne, og må selvfølgelig unngås.

Norsk sokkel har 2000 aktive brønner. I tillegg bores mellom 100 og 140 nye hvert år, ifølge Petroleumstilsynet. Brønnene består av stål og sement, og de kan strekke seg kilometervis ned i jorden. Lovpålagte krav sier at må de tettes med en minst 100 meter lang sementplugg når de forlates.

To ulike tverrsnitt av en bit av en frisk oljebrønn.

Ill: Erlend Magnus Viggen/Post doc, NTNU

Ny boreteknologi

De første brønnene som ble boret på Ekofisk er veldig primitive i forhold til brønnene som bores i dag. Ut fra den kunnskapen og utstyret som var til disposisjon, var brønnene gode, men de var ikke egnet til å «støvsuge» reservoaret. Blant annet var det ikke mulig å bore horisontalt.

Når brønnen kom opp i 70 grader, ble de tidligere ansett nærmest som horisontale. I dag bores det horisontalt og til og med oppoverbakke. Den teknologiske utviklingen som har gjort dette mulig, startet på slutten av 1980-tallet og ble utviklet videre på 1990-tallet.

Før en kan bore videre pumpes det sement ned i borehullet, slik at sementen presses opp på utsiden av fôringsrørene. Poenget med sementering er å støpe rørene fast til brønnveggen. Dette forhindrer at veggen raser sammen, og det stopper olje og gass fra å trenge ukontrollert opp til overflaten på utsiden av fôringen.

Normalt sett skal sementering være en enkel jobb. Volumet som skal fylles med sement må beregnes på forhånd, og så er det bare å pumpe ned denne mengden. Jobben må gå raskt, derfor er det viktig at den er godt forberedt. Pumpen må arbeide effektivt (med så og så mange pumpeslag) hele tiden slik at en er sikker på at hele rommet rundt røret fylles med sement. Ellers vil det oppstå problemer med brønnen i etterkant. I dag drives pumpene elektrisk og en leser pumpeeffekten ved hjelp av instrumenter.

Sementering inngår i hele prosessen fra leteboring til ferdigstillelse for produksjon og senere vedlikeholdsarbeid i oljebrønnen.

Different, but same

Borejobben har gjennom årene blitt utført av en rekke kontraktører. I de første årene var det de samme boreselskapene som ble benyttet, men de skiftet navn. Et av selskapene var Moran Brothers som i løpet av sin tid på Ekofisk ble til Morco, så Norcem Drilling, deretter Aker Drilling og til sist Transocean Drilling.


 

Equinor

Ekofisk er det eldste feltkomplekset i drift på norsk sokkel. ConocoPhillips er operatør

API-sertifisert

Norwell er en såkalt API-sertifisert oljebrønnsement. 

Hva betyr API-sertifisert? 
API Certified er en klassifisering som identifiserer de lisensierte organisasjonene som tilhører olje- og gassindustrien, som har bestått kvalitetstesten og som overholder spesifikasjoner gitt av the American Petroleum Institute. Der foreligger ulike sertifiseringer som organisasjonen må overholde for å bli API-sertifisert, og for å få lov til å selge deres produkter. 

API-sertifiserte organisasjoner verden over må gjennomgå disse standardiserte protokollene og testene. Hvis organisasjonen er API-sertifisert betyr det at produktene som selges derfra tilfredsstiller de oppgitte standarder og kravene som stilles både med henblikk på sikkerhet og verdi. 

Alle API oljebrønnsementer fra Norcem selges som merkevaren “Norwell”, anerkjent og verdsatt gjennom 50 år for sin kvalitet  Hovedproduksjonen av Norwell er API Class G cement. 

Norwell er API-sertifisert

Kilder

  • regjeringen.no
  • equinor.no
  • ekofisk.industriminne.no
  • norskolje.museum.no/
  • blogg.forskning.no/blogg-alt-om-ultralyd-olje-og-gass-ultralyd/a-sjekke-helsa-til-oljebronner-med-ultralyd/1597683
  • api.com
  • Per Helge Pedersen / Øyvind Steen: Skaperevne og initiativ (Bygg og anlegg media 2005-utsolgt fra forlaget) 
  • Vice president export & well cements at Heidelberg Cement, Norcem, Brevik, mr Jack Haugom