De første brønnene som ble boret på Ekofisk er veldig primitive i forhold til brønnene som bores i dag. Ut fra den kunnskapen og utstyret som var til disposisjon, var brønnene gode, men de var ikke egnet til å «støvsuge» reservoaret. Blant annet var det ikke mulig å bore horisontalt.
Når brønnen kom opp i 70 grader, ble de tidligere ansett nærmest som horisontale. I dag bores det horisontalt og til og med oppoverbakke. Den teknologiske utviklingen som har gjort dette mulig, startet på slutten av 1980-tallet og ble utviklet videre på 1990-tallet.
Før en kan bore videre pumpes det sement ned i borehullet, slik at sementen presses opp på utsiden av fôringsrørene. Poenget med sementering er å støpe rørene fast til brønnveggen. Dette forhindrer at veggen raser sammen, og det stopper olje og gass fra å trenge ukontrollert opp til overflaten på utsiden av fôringen.
Normalt sett skal sementering være en enkel jobb. Volumet som skal fylles med sement må beregnes på forhånd, og så er det bare å pumpe ned denne mengden. Jobben må gå raskt, derfor er det viktig at den er godt forberedt. Pumpen må arbeide effektivt (med så og så mange pumpeslag) hele tiden slik at en er sikker på at hele rommet rundt røret fylles med sement. Ellers vil det oppstå problemer med brønnen i etterkant. I dag drives pumpene elektrisk og en leser pumpeeffekten ved hjelp av instrumenter.
Sementering inngår i hele prosessen fra leteboring til ferdigstillelse for produksjon og senere vedlikeholdsarbeid i oljebrønnen.
Different, but same
Borejobben har gjennom årene blitt utført av en rekke kontraktører. I de første årene var det de samme boreselskapene som ble benyttet, men de skiftet navn. Et av selskapene var Moran Brothers som i løpet av sin tid på Ekofisk ble til Morco, så Norcem Drilling, deretter Aker Drilling og til sist Transocean Drilling.