Karbonfangstanlegg har stor overføringsverdi

Sist fredag hadde Norcem gleden av få besøk av Statsminister Erna Solberg, Kunnskapsminister Guri Melby og Barne- og Familieminister Kjell Ingolf Ropstad på vårt anlegg i Brevik.

Vi så fram til besøket som ga oss muligheten til å presentere prosjektet for de tre partilederne.

I etterkant av besøket fremkom det en nyhetssak fra NRK som sådde tvil om prosjektet, og om det har en overføringsverdi for andre sementfabrikker. Vårt svar er enkelt: Ja, prosjektet har stor overføringsverdi.  

Kunnskapen Norcem har opparbeidet seg de siste 15 årene i Norge er unik. Det har vært stor grad av nybrottsarbeid, og vi har nå en kompetanse og forståelse som er i verdensklasse. Vi er stolte av våre ansatte i Norcem og de beviser gang på gang at de løser utfordringene de møter.  

Teknologiene har blitt testet gjennom flere tusen timer på anlegget vårt. Vi vet hvor utfordringene ligger, og sammen med teknologileverandøren jobber vi daglig med å finne bedre og smartere løsninger. Dette ble formidlet ved besøket på fredag.

Vi er videre overbevist om at framtidige anlegg vil være både rimeligere og mer energieffektive, men det er helt avgjørende å ta det første skrittet nå for å komme dit. Sammen med våre dyktige industrielle partnere er det et stort fokus på å redusere kostnader, og finne løsninger på utfordringene. Med bakgrunn i oppslaget på fredag ønsker vi derfor å understreke at overføringsverdien av å bygge Brevik-anlegget er stor, uavhengig av energikilder.

HeidelbergCement signerte i september 2019 en intensjonsavtale med Equinor om å utvikle flere CCS-prosjekter ved konsernets sementfabrikker i Europa. Her er målet å fange C02 og levere det til «Northern Lights». Fredag kunne vi konkretisere dette ytterligere.

Flere av våre fabrikker i HeidelbergCement-konsernet er nå i gang med CCS-utvikling ved sine anlegg. Dette viser at realisering i Brevik er i ferd med å bli det første i en rekke av karbonfangstanlegg. Erfaringsoverføring fra Brevik til andre anlegg er et sentralt moment for oss, for Norge, og for hele verden.

Skal man lykkes med karbonfangst, så må det bygges et system for håndtering og redusering av CO2-utslipp. Erfaringene fra kostnadsutviklingen for bla. Sol- og vindkraft gjør oss sikre på at kostnadene vil reduseres og at framtidige prosjekter kan realiseres uten store offentlige tilskudd.

Dette underbygger at Brevik-prosjektet, som nå kan bli en realitet, har store overføringsverdier videre. Det er flere som står på trappene klare for å bli med når vi først kommer i gang her i Norge.


 

Ada Ruud Saltnes

Kommunikasjonssjef

Heidelberg Materials Norge AS Lilleakerveien 2A
0283 Oslo
Norge