Et steg i riktig retning for karbonnøytral betong
Regjeringen har i dag lagt fram forslag til revidert nasjonalbudsjett (RNB). Som en del av dette er også videreføring av det norske karbonfangstprosjektet blitt inkludert i budsjettet.
Regjeringen foreslår at Norcems fangstprosjekt videreføres i et forprosjekt som skal ferdigstilles til sommeren 2019.
Dette er nest siste etappe på vei mot verdens første sementfabrikk med fullskala CO2-fangst.
Målsettingen med forprosjektet er en detaljert gjennomgang av prosjektet for å få fram et underlag for en investeringsbeslutning i Stortinget og hos bedriftene sent 2019 eller tidlig vinteren 2020.
Svært positivt for industrien
Dette er hyggelig og svært positivt, sier Per Brevik, direktør for bærekraft og prosjektansvarlig i HeidelbergCement.
-Karbonfangstprosjektet vårt i Brevik er modent, og vi har fått gode tilbakemeldinger hele veien. Vi er i en unik posisjon for å kunne løfte fram teknologi for karbonfangst i sementindustrien, og Norge har nå muligheten til å utvikle en fleksibel verdikjede for fangst, transport og lagring av CO2 som andre kan koble seg på.
Men, det er et forslag som er lagt frem, og det skal behandles i Stortinget før vi kan sette i gang igjen.
Unik mulighet
Per Brevik er uansett veldig glad for at regjeringen ser mulighetene som finnes i karbonnøytrale betongprodukter.
-Betong er verdens mest benyttede byggemateriale, og det er viktig at vi sammen tar ansvar for utviklingen av den helt nødvendige klimateknologien skal vi nå målene i Paris-avtalen.
Blir fangstprosjektet en realitet, har Norcem og HeidelbergCement en unik mulighet til å realisere sin visjon om å kunne levere karbonnøytrale produkter i 2030; som de første i verden.