Stabilt ustabilt sementmarked
Stabilit ustabilt Sementmarked
Corona-viruset har snudd opp ned på mye på kort tid. I Norcem får vi naturligvis mange forespørsler om leveringssituasjonen og lagerbeholdning for sement. Derfor vil vi gi dere et oppdatert statusbilde av vår situasjon.
Markedet: Stabilt ustabilt
Etter innføringen av smitteverntiltak 12. mars, har vi opplevd en nedgang i sementsalget på omlag 10%. Markedet så langt har stått seg ganske bra, men det er sårbart. Nedgangen i vårt salgsvolum gjelder hele landet. Vi er i en situasjon hvor vi kan få raske endringer i markedet, og vi må være forberedt på å håndtere ulike scenarier.
Vi har sett at byggeplasser raskt har blitt stoppet p.g.a. smittefare og karantenebestemmelser. Vi forventer at denne situasjonen vil vedvare en god stund fremover. I den situasjonen vi nå står i er vi ekstra opptatt av tett kontakt (mer enn en meter!) med våre kunder og transportører.
Logistikk: Liten grad påvirket
Skipning av sement fra Norcems fabrikker til distriktssiloene skjer med Norcems egen flåte. Alle båtene er i vanlig drift, og har ikke vært nevneverdig påvirket av Corona-situasjonen så langt. Det er innført begrensninger i båtmannskapenes bevegelsesfrihet når skipene er i havn for å begrense risiko for å bli smittet. Det er gode beholdninger av sement på distriktssiloene nå, og foreløpig ingen indikasjoner på utfordringer i leveringsevne.
Fabrikkene: Godt forberedt
Norcems fabrikker i Kjøpsvik og Brevik har iverksatt strenge tiltak for å imøtekomme Corona-viruset.
I Brevik sier fabrikksjef Per Ole Morken at det er iverksatt en rekke tiltak for å redusere smitte.Foreløpig har det ikke vært noen store utfordringer. Noen personer er blitt satt i karantene for sikkerhets skyld, men det påvirker ikke fabrikkens produksjonskapasitet. Fabrikken monitorer situasjonen nøye.
I Kjøpsvik kan fabrikksjef Trond Kaasa fortelle at Corona-viruset foreløpig ikke har hatt noen påvirkning på fabrikken, men at de er klare dersom dette skulle endre seg. Det er generelt ingen smitte påvist så langt i Narvik kommune, og få smittede i Nordland fylke. Men for å være forberedt er det iverksatt en rekke tiltak for å redusere smittefaren.
Eksempler på tiltak som er iverksatt:
o Høy informasjonsgrad til ansatte
o Avstenging av kontrollrom
o Redusert kontakt mellom skift, ingen fysisk bevegelse mellom avdelingen
o Kun nødvendige fysiske møter (få deltagere)
o Bruk av hjemmekontor der det er praktisk mulig
o Restriktiv linje i forhold til innleie og 3dje part på fabrikkområde
o Båtmannskaper får ikke landlov, kun digital kontakt med båter
Silostasjonene
På våre silostasjoner har vi også iverksatt en rekke tiltak.
Tiltak på silostasjonene for å forhindre eventuell smitte er:
- Alle må følge råd og instrukser fra nasjonale helsemyndigheter og evt kommunale retningslinjer for i best mulig grad hindre spredning av virus.
- Ekstra god håndhygiene skal utøves av våre siloansvarlige, sjåfører og andre som kommer til silostasjonene. Unngå nærkontakt med andre personer. Unngå håndhilsing.
- Generell smittevernplakat om vaner som forebygger smitte henges opp. Den retter seg mot publikum generelt
- Minimerer kontakt mellom sjåfører og vårt driftspersonell på våre sement terminaler:
- Kun en person om gangen har tilgang til vaktrom for utveiing av sement. (oppslag om dette henges opp på inngangsdør til vektrom)
- Renhold av vektrom intensiveres.
- Vi forutsetter at transportører og andre som kommer til stasjonen at de selv også har god informasjon fra sin ledelse som ivaretar øket hygiene for å minske smittefaren av virus.
- Siloansvarlig sørger for øket renhold og god tilgjengelighet av feks håndvåtservietter, såpe, antibac (hånddesinfeksjon), tørkepapir mv.
- Alle besøk (bortsett fra sjåfører) ved våre sementterminaler reduserer til et minimum. Før besøk kan mottas skal egenerklæring fylles ut av den som kommer på besøk, samt besøket skal godkjennes av driftsansvarlig ved aktuelle sementterminal
- Øk hyppigheten av vask av arbeidsklær
- Vurder å spise hver for seg for å unngå smitte/overfylte kantiner
- Båtens mannskap skal ikke bevege seg utenfor ISPS området, og holde seg om bord, bortsett fra helt nødvendige oppgaver innenfor ISPS området (koble slanger, survey og hente ting som er plassert ved landgangen). Driftsansvarlige og de som jobber på Norcems siloer, må holde avstand til båtens mannskap og kan ikke gå om bord. Kommunikasjon må skje med UHF, Telefon eller E-post.
Tiltak transportører for å forhindre eventuell smitte er:
• De følger de rådene gitt av FHI/Helsedirektoratet, og gjør det de kan for å hindre smitte.
• Norcem har i tillegg til kravene på våre silostasjoner bedt om at veiesedler ikke overleveres personlig slik at vi unngår kontakt mellom sjåfør av sement og de som jobber ute på blandeverk. Det blir enten tatt bilde av veieseddel som sjåfør sender direkte til betongstasjonen, eller dette sendes inn til egen arbeidsgiver som igjen sender dette ut til kunde. Litt ulik praksis ut i fra størrelsen på kunden.
Hovedbudskapet: Ingen kontakt mellom sjåføren og våre kunder ute på betongstasjonene.
Vi håper at denne informasjonen kan virke betryggende på dere. Vi vil i tiden fremover holde dere jevnlig oppdatert på situasjonen.