Farrisbrua

CCS-prosjektet i flytsonen

På oppdrag fra Olje- og energidepartementet (OED) og Finansdepartementet (FIN) har Atkins og Oslo Economics laget en rapport kalt  «Kvalitetssikring (KS2) av tiltak for demonstrasjon av fullskala CO2-håndtering» som vil være et viktig underlag for Regjeringens beslutning omkring statlig investeringsstøtte i karbonfangst og lagring. 

Rapporten evaluerer hele demonstrasjonsprosjektet;  fra karbonfangst hos Norcem og Fortum Oslo Varme (FOV) til transport og lagring hos «Northern Lights» (Equinor). Den behandler alle delprosjektene og ser på partenes kostnadsestimater, usikkerhetsvurderinger og tekniske beskrivelser. Avslutningsvis gis en samlet vurdering av både fangst- og lagringsanleggene samt en vurdering av prosjektet fra et samfunnsøkonomisk ståsted.

Hovedfunn

  •    Alle delprosjektene fremstår som modne, tilstrekkelig dokumenterte og gjennomførbare.
  •    Hele prosjektet med to fangstanlegg og tre skip har en kostnad, på NOK 25,1 milliarder 2021-kroner, eks. mva.
  •    Statens andel av kostnadene er betydelig. Et redusert omfang hvor en som en «minimumsløsning» bygger et fangstanlegg, vil beløpet  nærmest halveres. 
  •   Demonstrasjonsprosjektet kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt, dersom det føres en streng klimapolitikk, og dersom det kommer flere anlegg utenfor Norges grenser slik at man når Parisavtalens målsettinger.  
  •   Det kan være best å realisere ett fangstprosjekt i stedet for to, fordi det gir større lagervolum tilgjengelig for andre fangstprosjekter, og fordi   det reduserer kostnaden uten at læringseffektene nødvendigvis blir mye lavere.
  •   Norcems fangstanlegg synes å være å foretrekke fremfor FOVs, primært grunnet lavere livsløpskostnad 

Norcems siste interne hinder for investering i karbonfangst er passert
HeidelbergCement har gitt sin tilslutning og anbefaler å realisere bygging av karbonfangstanlegg ved fabrikken i Brevik. Endelig beslutning om å bygge anlegget forutsetter at departementet og politikerne velger prosjektet. 

Godt fornøyd med de interne prosessene

Per Brevik, Direktør for bærekraft i HeidelbergCement Northern Europe er godt fornøyd med at det internt i konsernet er full støtte til prosjektet.

– Godkjenningen av investeringsbeslutning var det siste formelle steget internt i konsernet. Sementindustrien er en stor utslipper av CO2, og karbonfangst vil være et viktig bidrag for denne industrien; særlig gjelder det reduksjon av prosessutslippene som vi ellers har små muligheter til redusere. For oss er karbonfangst- og lagring et viktig steg for å oppnå de langsiktige bærekraftmålene våre. Med investeringsbeslutningen viser konsernet at de ambisiøse planene følges opp av konkret handling.

Om anlegget blir vedtatt bygget, vil det bety at fabrikken i Brevik reduserer utslippet av CO2 med 400 000 tonn per år. Dette tilsvarer utslippene til om lag 200 000 fossildrevne biler.

Det er ventet en investeringsbeslutning fra regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet 2021 som fremlegges 7. oktober 2020.

 

Karbonfangst

Les mer om CCS